Ustka/Klub Seniora/25.11.2023

Dr Tomasz Maliszewski (Gdańsk) oraz dr Łukasz Brzezicki (Słupsk) przedstawili historię tworzenia Uniwersytetów Ludowych w Polsce, ich rolę w edukacji pozaformalnej, a także sprawdzone i potrzebne z punktu widzenia społeczeństwa obywatelskiego formy działań.

Aleksandra Gałka-Proszowska (Słupsk) poprowadziła warsztaty rękodzielnicze. Uczestniczki spotkania wykonały rzeźby w mydle oraz w masie solnej.

Zapraszamy do galerii zdjęć ze spotkania.

Wystawa – pokłosie grzybobrania

26 i 27 września uczniowie szkół ze Słupska i regionu mogli uczestniczyć w ciekawych zajęciach w PK Dolina Słupi. Pracownicy Parku przygotowali interesujące ekspozycje i opowiadali o jadalnych i niejadalnych grzybach występujących w naszych lasach. Na wystawie znalazły się także „okazy” z grzybobrania, w którym uczestniczyli słuchacze Uniwersytetu Ludowego.

Dziękujemy pracownikom PK Dolina Słupi za wspólne grzybobranie i miłą współpracę.

Słuchacze Ludowego Uniwersytetu Aktywnych Obywateli na kolejne zajęcia pojechali do Szkółki Leśnej Nadleśnictwa Leśny Dwór. Po zajęciach teoretycznych udaliśmy się na grzybobranie w celu przygotowania wystawy grzybów jadalnych i niejadalnych w Parku Krajobrazowym Dolina Słupi. Pracownicy Parku serdecznie zapraszają na wystawę grzybów w dniach 26-27 września 2023 roku.

Zapraszamy do galerii zdjęć.

Warsztaty rękodzielnicze kształtujące umiejętność wykonywania rzeźb w szarym mydle prowadziła Aleksandra Gałka-Proszowska. Poniżej prezentujemy wystawę online prac wykonanych przez słuchaczy z gminy Damnica.
Wykłady i warsztaty ze zdrowego żywienia prowadził dr Mariusz Kasprzak – Profesor Uniwersytetu Zielonogórskiego. Zajęcia odbywały się w Bibliotece Publicznej w Damnicy.

Za nami kolejne zajęcia w ramach Ludowego Uniwersytetu Aktywnych Obywateli. Tym razem dzięki współpracy z Parkiem Krajobrazowym Dolina Słupi mieliśmy okazję poznać życie i zwyczaje nietoperzy. Dowiedzieliśmy się również, jak pomagać tym – owianym legendami – stworzeniom. Wykłady i ćwiczenia prowadziła Pani Anna Kasprzak. Na zaproszenie PK Dolina Słupi o nietoperzach mówiła również Pani Grażyna Sadowska z Wdzydzkiego Parku Krajobrazowego. Kolejne zajęcia już 5 września w Damnicy.

Dębnica Kaszubska – Aleksandra Gałka-Proszowska „Moje hobby. Rzeźba w mydle”

Dębnica Kaszubska – Monika Walczak „Jak aktywnie spędzać czas na emeryturze?”

Ludowy Uniwersytet Aktywnych Obywateli to długofalowy projekt edukacji obywatelskiej dla mieszkańców powiatu słupskiego. Zaplanowaliśmy kursy stacjonarne w Słupsku oraz wyjazdowe spotkania w poszczególnych gminach. Edukacja ciągła oparta o metodę grundvigiańską pozwala na kształtowanie społeczeństw aktywnych, zaangażowanych w rozwój zarówno osobisty, jak i lokalnej wspólnoty. Więcej szczegółów i zapisy już niebawem!