W ramach Programu Wspierania Rozwoju Uczniów Wybitnie Uzdolnionych MEiN nasza organizacja pozarządowa w listopadzie i grudniu br. realizuje projekt skierowany do uczniów starszych klas szkół podstawowych oraz uczniów szkół ponadpodstawowych. W procesie rekrutacji zostaną utworzone trzy 20-osobowe grupy uczniów, którzy z wykorzystaniem zdalnej formy nauczania i komunikacji wezmą udział w wybranym zadaniu projektowym (decyduje kolejność zgłoszeń). W każdym bloku tematycznym zostanie przygotowany cykl pięciu wykładów/prelekcji lub pokazów warsztatowych. Uczniowie po ich odsłuchaniu będą mieli do wykonania zadanie, które zostanie określone w trakcie trwania projektu (np. prezentacja, poster, zdjęcia, opowiadanie, itp..). Różnorodność zadań pozwoli na zaangażowanie uczniów o różnych zainteresowaniach i uzdolnieniach. Prace uczestników będą zaprezentowane na stronie projektu, a uczniowie po wykonaniu zadań otrzymają odpowiednie zaświadczenia.

Grupa I – humanistyczna

„Sylwetki polskich bohaterów narodowych na tle zmian mentalnych społeczeństwa”

Uczestnicy wzmocnią poczucie patriotyzmu, przyjrzą się historii własnego regionu, rozwiną kompetencje kluczowe w zakresie nauk historycznych, poznają wyniki najnowszych badań nad historią Polski po II Wojnie Światowej.

Partnerzy: Zakład Historii XX wieku Akademii Pomorskiej w Słupsku, Wydział Edukacji Narodowej IPN o/Gdańsk.

Grupa II – artystyczna

„Zaprojektuj swoją przyszłość”

Pokażemy młodzieży, w jaki sposób połączyć pasję z pracą zawodową, czy nasze zainteresowania mogą się stać naszą profesją.

Partnerzy: Akademia Sztuk Pięknych w Gdańsku, Pracownia Digital Design Techniques.

Grupa III – kreatywna

„Szkoła talentów – myślę jak przedsiębiorca”

Rozwój kreatywności i kompetencji potrzebnych do prowadzenia w przyszłości własnej działalności, rozwijania twórczych pomysłów i wprowadzania innowacyjnych rozwiązań.

Partnerzy: Fundacja na Rzecz Rozwoju Talentów w Gdańsku, Centrum Edukacyjne Technik w Słupsku.

Zgłoszenia przyjmujemy pod numerem telefonu 578 787 061.

PROJEKT DOFINANSOWANY ZE ŚRODKÓW MEIN

Mural formą pamięci historycznej

Zadania dla uczestników projektu:
Wykonaj dokumentację fotograficzną murali historycznych znajdujących się w Twojej miejscowości. Możesz z tego zrobić ciekawą prezentację na lekcję historii, a wybrane zdjęcie prześlij na adres jpsikorscy@gmail.com. Dla autorów najciekawszych zdjęć upominki.

Przykłady prac uczestników projektu – fotografia ze Słupska

Niezłomna sanitariuszka

Polskie Państwo Podziemne

Polscy robotnicy przymusowi w Słupsku podczas II wojny światowej – cz.I

Zadania dla uczestników projektu:
Sfotografuj i opisz obecny wygląd miejsc, w których znajdowały się obozy pracy przymusowej na terenie miasta Słupska (zadanie dla mieszkańców powiatu słupskiego).
Wykonaj dokumentację fotograficzną miejsc upamiętniających wydarzenia historyczne w Twojej miejscowości/okolicy (zadanie dla uczestników projektu z innych regionów Polski).

————————————————————————–

Obozy pracy przymusowej w Słupsku w czasie II wojny światowej – fragmenty wykładu prof. Wojciecha Skóry dla uczniów II LO w Słupsku

Zadanie z zakresu historii praktycznej, poszukiwawczej.

Przy pomocy niemieckiego planu miasta Stolp (dostępnego na stronie Bałtyckiej Biblioteki Cyfrowej) odnaleźć lokalizację obozu dla robotników przymusowych przy Schliepgrundstrasse 2. Odnaleźć to miejsce w obecnym Słupsku i wykonać 3 zdjęcia hipotetycznej lokalizacji obozu. Miejsca tego nie upamiętnia żadna tablica.

Zawód: YouTuber

Praca – pasja

————————————————–

W bibliotece nie musi być nudno

Zaczarowany świat bursztynu – z wizytą u mistrza Kalskiego

Przykłady prac uczestników projektu

—————————————

Promujemy ciekawe rozwiązania uczestników projektu.

—————————————

Przedsiębiorcza postawa

POZOSTAŁE INFORMACJE I AKTUALNOŚCI

Szanowni Państwo,

Chciałbym serdecznie zaprosić do bezpłatnego udziału w Światowym Szczycie Cyfrowym ONZ – Forum Zarządzania Internetem – IGF2021, którego gospodarzem będzie Polska. Spotkajmy się w dniach 6-10 grudnia w Katowicach – zarówno stacjonarnie jak i w formie zdalnej, aby wspólnie porozmawiać o możliwościach i wyzwaniach jakie stwarza przestrzeń cyfrowa.

Ważnym wydarzeniem w trakcie Forum będzie Młodzieżowy Szczyt IGF (Youth IGF), na który zapraszam wszystkich młodych ludzi. Podczas wydarzenia chcemy pogłębić dyskusję na temat kluczowych tematów dotyczących zarządzania Internetem i zachęcić młodzież do aktywnego włączania się w debatę na tematy kluczowe dla przyszłości młodego pokolenia.

Tegoroczny Szczyt Cyfrowy będzie ważnym wydarzeniem dla młodych ludzi z całego świata, którzy w znacznej mierze tworzą globalne środowisko internetowe. Polska stanie się stolicą światowej dyskusji o przyszłości Internetu, będzie to najważniejsze cyfrowe wydarzenie tego roku. Hasło tegorocznego Szczytu Cyfrowego to Internet United, czyli otwarty, wolny i niepodzielony Internet, w którym użytkownicy mogą cieszyć się swoimi prawami.

IGF to łącznie ponad 300 różnych aktywności, a wśród nich warsztaty, otwarte fora dyskusyjne, sesje grupowe i sesje networkingowe. To także możliwość uczestniczenia w spotkaniach z udziałem przedstawicieli państw i organizacji międzynarodowych, a także sesja parlamentarna. Szczyt Cyfrowy ONZ – IGF 2021 odbędzie się od 6 do 10 grudnia 2021 r. w katowickim Międzynarodowym Centrum Kongresowym (Plac Sławika i Antalla 1).

W Szczycie Cyfrowym może wziąć udział każdy, zarówno stacjonarnie – w Katowicach –  jak i zdalnie, za pośrednictwem połączenia wideo. Wystarczy zarejestrować się na wydarzenie do dnia 1 grudnia. Zrób to już dziś za pośrednictwem następującego formularza – https://cutt.ly/FormularzRejestracyjny.

Organizatorem Szczytu Cyfrowego IGF 2021 jest Kancelaria Prezesa Rady Ministrów. Za koordynację wydarzenia odpowiada Krzysztof Szubert – pełnomocnik Prezesa Rady Ministrów ds. Europejskiej Polityki Cyfrowej. W skład stałego Komitetu Programowego polskiej edycji wydarzenia wchodzą przedstawiciele m.in. Kancelarii Prezesa Rady Ministrów, Urzędu Komunikacji Elektronicznej, Państwowego Instytutu Badawczego NASK, Centrum Cyfrowego oraz Instytutu Kościuszki.

Więcej informacji na oficjalnej stronie wydarzenia: https://cutt.ly/IGF2021

Do zobaczenia w Katowicach!

Piotr Mazurek
Pełnomocnik Rządu ds. Polityki Młodzieżowej