Osoby starsze często przechorowują COVID-19 nieco inaczej niż ludzie młodzi. Nietypowe symptomy, które towarzyszą zakażeniu koronawirusem, utrudniają leczenie i zapewnienie im adekwatnej pomocy odpowiednio szybko. Co wiadomo o przebiegu COVID-19 u seniorów?

Seniorzy to grupa obarczona dużym ryzykiem ciężkiego przebiegu zakażenia koronawirusem SARS-CoV-2, prowadzącego do niebezpiecznych powikłań, a nawet śmierci. Jak donosi CNN, u osób starszych nie zawsze występują typowe objawy COVID-19, czyli gorączka, suchy kaszel i problemy z oddychaniem. Zdarza się, że nie pojawia się żaden z nich.

W przypadku seniorów w początkowej fazie zakażenia koronawirusem może pojawić się nietypowe zachowanie – brak apetytu, spanie więcej niż zwykle, obojętność czy utrata orientacji przestrzennej. Osoba starsza może dostać zawrotów głowy i upaść w ich wyniku, przestać mówić lub stracić przytomność. Nietypowe symptomy pojawiają się u osób starszych przy okazji różnych schorzeń i dolegliwości, również w przypadku COVID-19. Przyczyną tak odmiennej reakcji organizmu jest specyficzna odpowiedź układu immunologicznego.

Powyższy fragment pochodzi ze strony medonet.pl. Zapraszamy do zapoznania się z całym artykułem!